Dwumian Niutona
Michcio: Oblicz n
Dwumian Niutona
n(n−1) * 5n = 750
Istnieje sposób na poziomie liceum dzięki któremu nie będę musiał robić czegoś takiego
n(n−1) * 5n = 750 ⇔ n(n−1) * 5n = 125 * 6 ⇔ n(n−1) * 5n = 53 * 6
Czyli 53=5n i n(n−1)=6 ⇔ n= 3
17 cze 22:27
Saizou : chodzi ci o coś takiego
| |
*5 n=750  |
| |
17 cze 22:28
Michcio: n(n−1) * 5
n = 750
| | | |
To już mam po przekształceniu | * (3x)2 * 5n−2 = 135 |
| | |
17 cze 22:34
Saizou : tam jest x a nie n ?
18 cze 10:48
Michcio: Tak, chodzi o podanie współczynnika przy x2.
Moja odpowiedź się zgadza
18 cze 12:13
Saizou : może przepisz całą treść zadania
18 cze 13:18
Dziadek: To jest tak wlasnie jak pisza swoje reminiscencje a nie wlasciwa tresc zadania .
18 cze 13:19
Michcio: Dla jakich wartości n współczynnik przy x2 w rozwinięciu dwumianu (3x+5)n jest równy 135
Po rozpisaniu dochodzę do:
n(n−1) * 5n = 750
18 cze 14:16
Saizou : no to ja innego sposobu nie znam, ale ten jest ok
18 cze 14:53
Mila:
Spróbuj po kolei na piechotę.
18 cze 15:24