matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
bezradna:
arccos3x=0
17 cze 21:52
J:
3x = 1
17 cze 21:58
AcidRock:
Ja widzę to zadanie tak, że z obydwu stron "dopisujemy" cosinus, z czego mamy: cos(arccos3x) = cos0 3x = 1
1
x =
3
Niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę.
17 cze 21:58
J:
masakra ! co znaczy dopisujemy sobie ? 0 = cos0 ...?!
1
arccos1 = 0 , czyli: 3x = 1 ⇔ x =
3
17 cze 22:05