Wyrazenia algebraincze, Pytanie
abc: Ktos moze sprawdzic czy dobrze rozwiazalem?
Skroc ulamki
1.
| x2 −25 | | (x−5)(x+5) | |
| , moge az do 1 skrocic czy |
| ? |
| x2−10x+25 | | (x−5) (x+5) | |
| | 3x −9x2 | |
2. |
| mogę tutaj skrócić aż do −3x? |
| | 3x−1 | |
| | x3 −8 | | x2 +2 +4 | |
3. |
| Tutaj wychodzi |
| ? |
| | x2 +2x −8 | | x−4 | |
| | x2 −9 | |
4. Oraz jak obliczyc |
| ? |
| | x3 + 3x2 −x −3 | |
17 cze 20:53
J:
1) żle rozłożony mianownik
17 cze 20:55
J:
2) dobrze
17 cze 20:56
abc: @J Dlaczego zle? Wychodzi (x−5)2, a to jest przeciez (x−5)(x+5)
17 cze 21:02
Piotr:
wszedzie zalozenia
17 cze 21:02
J:
(x−5)2 = (x−5)(x−5)
natomiast: (x−5)(x+5) = x2 − 25
17 cze 21:04
Piotr:
(x−5)2 ≠ (x−5)(x+5)
to dwa rozne wzory
za to :
(x−5)2 = (x−5)(x−5)
17 cze 21:04
abc: Dzieki
17 cze 21:07
abc: A jak z wielomianem w mianowniku?
17 cze 21:09
J:
| | (x−3)(x+3) | |
4) nie obliczyć, tylko skrócić... = |
| = ...działaj dalej |
| | x2(x+3) −(x+3) | |
17 cze 21:09
abc: (x−3x2(x+3 i tak juz chyba mogę zostawic?
17 cze 21:15
abc: | | (x−3) | |
Cos nie tak sie zapisalo |
| |
| | x2(x+3) | |
17 cze 21:15
Piotr:
zle
17 cze 21:16
J:
w mianowniku wyłączasz (x+3) przed nawias
17 cze 21:19