Równania wielomianowe
eska: x4 −2x3 −15x2+32x−16=0
Poratuje ktoś jak rozwiązac takie zadanie? Po prostu jakim sposobem
17 cze 20:17
Mariusz: x4−2x3+x2−(16x2−32x+16)=0
(x2−x)2−(4x−4)2=0
((x2−x)−(4x−4))((x2−x)+(4x−4))=0
(x2−5x−4)(x2+3x−4)=0
17 cze 20:23
Mila:
W(1)=1−2−15+32−16=33−33=0
⇔x=1 jest pierwiastkiem wielomianu⇔
W(x)=x4 −2x3 −15x2+32x−16 jest podzielny przez (x−1)
Schemat Hornera: x=1
1 −2 −15 32 −16
1 −1 −16 16 0
⇔
x4 −2x3 −15x2+32x−16 =(x−1)*(x3−x2−16x +16)
P(x)=(x3−x2−16x +16) szukam następnych pierwiastków
P(1)=1−1−16+16=0
x=1 jest pierwiastkiem wielomianu P(x)
Schemat Hornera x=1
1 −1 −16 16
1 0 −16 0
(x3−x2−16x +16)=(x−1)*(x2−16)
x2−16=0⇔
x=4 lub x=−4
Odp
x=1 pierwiastek podwójny
x=−4
x=4
W(x)=(x−1)2*(x−4)*(x+4)
====================
17 cze 20:55
Mariusz: Zdaje się że ja pomyliłem znak
19 cze 15:07