równanie
sese: jak rozwiązać taki układ równań:
3x2−3y2+2y+2x=0
3(x2+y2)+2(y+x)=0
3(x−y)(x+y)+2(y+x)=0
(x+y)(3x−3y+2)=0
pierwsze porównuje do zera to x=y a drugie?
17 cze 20:05
sese: aa na poczatku wogóle powinno być:
3x2+2y=0
−3y2+2x=0
to jest ten układ równań
17 cze 20:07
pigor: ..., np. tak:
3x2+2y=0 i −3y2+2x=0 /+stronami ⇒ 3(x
2−y
2)+2(x+y)=0 ⇔
⇔ 3(x+y)(x−y)+2(x+y)=0 ⇔ (x+y)(3x−3y+2)=0 ⇔ x+y=0 v 3x−3y+2=0 , stąd
i np z 1−szego równania układu : (y= −x i 3x
2−2x=0) v ( 3y=3x+2 i 3x
2+2y=0) ⇔
⇔ ( x(3x−1)=0 i y= −x ) v ( y=x+
23 i 3x
2+2x+
43=0 /*3 ) ⇔
⇔ (x=0 i y=0) v (x=
13 i y= −
13) v ( y=x+
23 i x∊∅, bo Δ<0 ) ⇔
⇔
(x,y)=(0,0) v (x,y)=(13,−13) − szukane
rozwiązania (tu dwa) układu.
17 cze 20:51