zadanie z funkcji liniowej poziom rozszerzony pilnie tego potrzebuje na jutro
Szczygieł:
1)Rozwiąż: |x−3|+|x+1|=4
2)Rozwiąż graficznie:
{x−2≥0
f(x) {y−1<0
{y>2x−1
17 cze 19:28
ZKS:
Zadanie 1 spróbuj zrobić tak jak tutaj jest podane
1796.
17 cze 19:31
Szczygieł:
ok dzięki 1 rozwiązałem ale co do drugiego to nie mam pojęcia jak to rozwiązać
17 cze 19:41
ZKS:
Umiesz narysować x = 2, y = 1, y = 2x − 1?
17 cze 19:45
Szczygieł:
17 cze 20:01
ZKS:
Git. Teraz mamy zaznaczyć nierówności, a na koniec wziąć część wspólną tych nierówności.
Nierówność x ≥ 2 oznacza, że rozwiązania nasze są nad i wraz z tą prostą.
Nierówność y < −1 oznacza, że rozwiązania nasze są pod tą prostą, ale bez tej prostej.
Nierówność y > 2x − 1 oznacza, że rozwiązania nasze są nad tą prostą, ale bez tej prostej.
17 cze 20:19
ZKS:
Sam w końcu Ci źle podpowiedziałem. Ostatnia nierówność napisałem dobrze natomiast
x ≥ 2 to po prostu zaznaczyć musisz gdzie, masz x większe równe od 2, natomiast y < 1
zaznaczasz tam gdzie y masz mniejsze od 1.
17 cze 20:25