Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu
abs: Proszę o obliczenie. Wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu
x2+y2−12x+8y−2=0
17 cze 18:58
Janek191:
x2 + y2 −12 x + 8 y − 2 = 0
( x − 6)2 − 36 + ( y + 4)2 − 16 − 2 = 0
( x − 6)2 + ( y + 4)2 = 54
S = ( 6, − 4)
=========
r2 = 54 = 9*6
r = 3√6
=======
17 cze 19:07
abs: Skąd się wzięło to (−36) oraz (−16)?
17 cze 19:11
Janek191:
( x − 6)
2 = x
2 − 12 x + 36 , więc trzeba to 36 odjąć
Podobnie
( y + 4)
2 = y
2 + 8 y + 16 , więc trzeba to 16 odjąć
17 cze 19:13
abs: Nie łatwiej czytać to ze wzoru:
x2+y2+Ax+By+C=0
a=−A/2
b=−B/2
17 cze 19:21