f.cyklometryczne
tyu: Cześć
Proszę o sprawdzenie, czy dobrze to rozwiązuję. Zwłaszcza chodzi mi o moje uzasadnienia
rozwiązań
oblicz:
| π | | π | | π | | π | | π | |
arccos(cos |
| ) − arctg(tg |
| ) = |
| − |
| = |
| |
| 5 | | 10 | | 5 | | 10 | | 10 | |
bo
| π | | π | | π | |
arccos(cos |
| ) = |
| gdyż |
| ∊ <0;π> |
| 5 | | 5 | | 5 | |
// nie wiem czy to dobre uzasadnienie
oraz
| π | | π | | π | | −π | | π | |
arctg(tg |
| ) = |
| , gdyż |
| ∊ < |
| ; |
| > |
| 10 | | 10 | | 10 | | 2 | | 2 | |
// nie wiem czy to dobre uzasadnienie