ciagi
Aneta: Potrzebuje pomocy

!
zad.1
w ciagu arytmetyczna trzeci wyraz jest równy 14 , a jedenasty jest równy 34. róznica tego ciagu
jest równa ?
17 cze 17:48
ZKS:
a11 − a3 = (11 − 3)r
17 cze 17:51
Aneta: i to by było na tyle ?
17 cze 18:29
PW: a11 = a1 + 10r
a3 = a1 + 2r
a11 − a3 = 10r − 2r = 8r
To jest to samo rozumowanie, tylko ZKS numerował wyrazy ciągu od a0, a ja od a1.
W obu wypadkach różnica musi być jednak taka sama, równa 8r, bo od trzeciego wyrazu ciągu do
jedenastego wyrazu ciągu "wspinamy się" 8 razy (nie ma znaczenia, czy wyrazy o mniejszych
numerach w ogóle istnieją, równie dobrze można zacząć przecież numerowanie wyrazów od a2).
17 cze 18:31
PW: A na pytanie "i to by było na tyle?" odpowiedź brzmi:
− Nie, trzeba przecież wyliczyć tę różnicę r − wykonać rachunki.
17 cze 18:33
Aneta: a jak to obliczyc ?
17 cze 18:36
ZKS:
Przecież masz wszystko podane na tacy to jeszcze za Ciebie musimy wstawić i policzyć?
a11 = 34
a3 = 14
(11 − 3) = ...
Masz wyliczyć r.
17 cze 18:53
ZKS:
Źle wpisałem w indeksie dolnym powinno być a11 = 34.
17 cze 18:54
pigor: ..., no to po ...

bożemu np. tak: otóż, z warunków zadania
i własności ciągu arytmetycznego masz układ równań:
a3=14 i a11=34 ⇔ a
1+2r=14 i a
1+10r=34 /− stronami ⇒
⇒ znajome ci już z postów powyżej
8r=20 ⇔ 2r=5 ⇔
r=2,5 . ...
17 cze 18:56
Aneta: podam wam np kory mam w zeszycie
Wyznacz roznice ciagu arytmycznego w ktorym a10=39 i a14=51
a14=a10+4r
51=39
+4r
39+4r=51
4r=51−39
4r=12/:4
r=3
chodzi mi o to zeby w taki spobo to zdanie rozwiazac
17 cze 19:15
pigor: ..., no to w czym problem; zamiast przepisywać jakiś przykład ,
to nie lepiej sobie zrobić analogicznie samej tak jak sobie życzysz

:
a
11=a{3}+8r ⇔ 34=14+8r ⇔
8r=20 ⇔
r=52=2,5 i tyle ....
17 cze 20:25