rownania rozniczkowe
Pawel: Jak sie rozwiazuje rownania rozniczkowe(liniowe) wyzszych rzedow ?
np. y''' − y'' + y' − y = 0
17 cze 17:41
Godzio:
y''' − y'' + y' − y = 0
e−xy''' − e−xy'' + e−xy' − e−xy = 0
(y'' * e−x)' + (e−xy)' = 0
y'' * e−x + e−xy = C
y'' + y = Cex
I już masz równanie II rzędu
17 cze 17:47
Pawel: hmmm, to jest "ogolna" metoda ?
Rownanie: y''' − 2y'' + 4y' − 8y = 3e
2x + xsinx /*e
−2x
y'' e
−2x + 2y' e
−2x = 3e
2x + xsinx
y'' + 2y' = 3e
4x + e
2x x sinx ?
A jak bedzie np y''' − 2y'' + y' − 3 = 0, to jak wtedy ?

czy takich raczej nie powinno byc
?
17 cze 18:00
Pawel: aaa chyba, ze tak: y''' − 2y'' + y' = 3
y'' e
−2x + y = 3x + C ? tak ?
17 cze 18:11
Mariusz: Jeśli masz stałe współczynniki to po podstawieniu y=eλt
dostaniesz równanie wielomianowe
W każdym równaniu liniowym jeśli uda ci się zgadnąć całkę szczególną
możesz obniżyć rząd równania podstawieniem
y(t)=y1(t)∫u(t)dt
17 cze 18:21
Pawel: Dziekuje, rozjasnil mi sie schemat liczenia pokazany w ksiazce dzieki temu

Teraz wszystko wychodzi. Pozdrawiam !
17 cze 23:45