Porównaj liczby
Elektro: Porównaj liczby:
A = √11 − √10
B = √6 − √5
17 cze 17:35
Mila:
A=√11−√10
B=√6−√5
Przypuszczam, że :
A<B
√11−√10<√6−√5⇔
√11+√5<√6+√10 /2
11+2√55+5<6+2√60+10
16+2√55<16+2√60
√55<√60 nierówność prawdziwa⇔
A<B
17 cze 23:51
PW: Pojawiała się tutaj także wersja rozwiązania polegająca na zbadaniu monotoniczności funkcji
f(x) =
√x+1 −
√x, x > 1.
Ponieważ dla wszystkich x należących do dziedziny
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| − |
| = |
| ( |
| − |
| ) < 0, |
| | 2√x+12 | | 2√x2 | | 2 | | x+1 | | x | |
na mocy odpowiedniego twierdzenia f(x) jest funkcją malejącą.
Wobec tego f(10) < f(6), czyli
√11 −
√10 <
√6 −
√5.
18 cze 12:28
b.: inna możliwość, to pomnożyć licznik i mianownik przez
√n+1+
√n, np.
i wtedy widać, że A < B
18 cze 18:56