Oblicz, ile wynosi wartość sin alfa....
b_4mbi: Oblicz, ile wynosi wartość sin alfa, gdy ctg alfa=4 , alfa jest kątem ostrym
17 cze 17:13
Damian1996: cosα=4sinα
W takim razie z jedynki trygonometrycznej masz
sin
2α+cos
2α=sin
2α+16sin
2α=1
Z tego już powinieneś dokończyć
17 cze 17:26
Eta:
17 cze 22:34
ZKS:
Magiczny wzór.
17 cze 22:40
Eta:
17 cze 23:38
5-latek: Z kolei jeśli nalezaloby policzyć cosα majac dany cotangens to wzor
| | ctgα | |
cosα= |
| który wyprowadzamy z ewzoru |
| | √1+ctg2α | |
| | 1 | | 1 | |
cosα= |
| wstawiając w miejsce tangensa |
| |
| | √1+tg2α | | ctgα | |
17 cze 23:56