Równanie kwadratowe
Karola : Pomocy, proszę!
√3x−2 = 2 √x+2 −2
17 cze 16:47
henrys: Podnieś stronami do kwadratu
17 cze 17:04
Karola : Podniosłam i koniec końców delta wyszła ujemna.
17 cze 17:06
henrys: Nie nie sprawdź obliczenia. Pamiętaj o wzorach skróconego mnożenia

Wychodzą dwa pierwiastki.
17 cze 17:08
ZKS:
Według mnie podnieść do kwadratu można bez obaw, kiedy
√3x − 2 + 2 = 2√x + 2, ale przed tym dziedzina.
Chyba, że robimy metodą analizy starożytnych to inna sprawa.
17 cze 17:10
henrys: 3x−2=4(x+2)−8√x+2+4
Zostaw pierwiastek po prawej stronie, a całą resztę na lewą. Znów podnieś do kwadratu
17 cze 17:11
henrys: Tak też możesz podnieść do kwadratu dlatego, że wyrażenie po lewej stronie jest dodatnie, tak
mi się przynajmniej wydaje.
17 cze 17:13
Karola : W końcu wyszło, dziękuję!
17 cze 17:16
ZKS:
Wydawać to się coś może, ale takie nie musi być. Dla x = 0 prawa strona jest ujemna tyle, że
dziedzina nam wyklucza ujemność prawej strony, dlatego zawsze trzeba doprowadzać, aby
obydwie strony były nieujemne i podnosić do kwadratu bez obaw.
17 cze 17:18
ZKS:
| | 3 | |
Przepraszam nie 0, a − |
| przykładowo. |
| | 2 | |
17 cze 17:19
henrys: Owszem zawsze należy zwracać uwagę na założenia ale tutaj taka zamiana 2 nic nie zmienia
17 cze 17:22
ZKS:
Jak nic nie zmienia? Wtedy mamy obydwie strony nieujemne i nie musimy się martwić o jakieś
dodatkowe założenie.
17 cze 17:25
henrys: i tak mamy obie strony nieujemne
17 cze 17:27
ZKS:
Jeszcze raz napiszę tutaj przykład jest tak zrobiony, że dziedzina nam wykluczy ujemność
tej prawej strony, ale gdyby nie wykluczała wystarczy właśnie przenieść taką przykładową
2 i mamy zapewnioną nieujemność obu stron.
17 cze 17:27
henrys: właśnie przez dziedzinę
17 cze 17:27
henrys: ale oczywiście masz rację, lepiej dmuchać na zimne
17 cze 17:28
ZKS:
Niektórzy nie potrafią sprawdzić dla jakich argumentów wyrażenie
2√x + 2 − 2 ≥ 0, a wystarczy przenieść tą 2 i nie musimy tego warunku rozpatrywać.
17 cze 17:31