układ równań z kwadratem - Dobrze zrobiłem?
szybki0502: Powiedzcie czy dobrze wyliczyłem, muszę na zaliczenie matmy je wykonać:
x2 + y2 = 8
y = x − 4
po podstawieniu i użyciu wzoru skróconego mnożenia dalej :
2x2 + 8x + 16 = 8
y = x − 4
2x2 + 8x +8 = 0
y = x − 4
Δ = 64 − 64 = 0
x1 = −8/4 = −2
x = −2
y = −6
Czy to poprawne obliczenia?
17 cze 15:55
J:
x2 − 8x + 16 = 8
x = 2
y = − 2
17 cze 15:58
J:
sorry .. 2x2 − 8x + 16 = 8
x = 2
y = − 2
17 cze 15:59
szybki0502: Okej dzięki za pomoc, mój błąd − zły znak we wzorze skr. mnożenia użyłem, a jak przedstawić
interpretację geometryczną tego układu równań?
17 cze 16:09
Benny: Okrąg o środku S(0,0) i promieniu r=2√2 oraz prosta y=x−4
17 cze 16:13
szybki0502: Skąd się wziął ten okrąg w ogóle? Bo nie rozumiem tego tematu.
17 cze 17:29
17 cze 17:50
17 cze 17:51
szybki0502: okej dzięki za pomoc, doczytam sobie
17 cze 18:58