Wartość min i max, jak obliczyć?
Tomek: Witam, mam pytanie jak rozwiązać takie zadanie:
Mianowicie mam 4 funkcje:
1. y= 0,75 + x * 0,05
2. y= 1,25 + x * 0,04
3. y= 2,83 + x * 0,03
4. y= 6,83 + x * 0,02
Wartość x jest dla każdego z w/w funkcji taki sam i teraz moje pytanie.
W jaki sposób mogę obliczyć dla jakich wartości wartość x osiągnie minimum oraz maksimum przy
założeniu, że:
1 przypadek:
f(1) ≤ ( f(2) i f(3) i f(4) ) ? czyli w dla jakiego X funkcja 1 będzie najmniejsza w przedziale
od <0 ; ∞)
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!
17 cze 14:49
J:
chaos ... napisz wyraźnie, jakie masz polecenie w tym zadaniu
17 cze 14:52
Tomek: W jakich przedziałach (dla jakich X) będzie spełnione wyrażenie:
1. Przypadek
y= 0,75 + x * 0,05 ≤ y= 1,25 + x * 0,04
i
y= 0,75 + x * 0,05 ≤ y= 2,83 + x * 0,03
i
y= 0,75 + x * 0,05 ≤ y= 6,83 + x * 0,02
2. Przypadek
y= 2,83 + x * 0,03 ≤ y= 0,75 + x * 0,05
i
y= 2,83 + x * 0,03 ≤ y= 1,25 + x * 0,04
i
y= 2,83 + x * 0,03 ≤ y= 6,83 + x * 0,02
17 cze 15:00
J:
1)
rozwiązujesz po kolei nierówności :
0,75 + 0,05x ≤ 1,25 + 0,04x
0,75 + 0,05x ≤ 2,83 + 0,03x
0,75 + 0,05x ≤ 6,83 + 0,03x
i szukasz część wspólną
2) analogicznie
17 cze 15:09
J:
np:
0,75 + 0,05x ≤ 1,25 + 0,04x ⇔ 0,01x ≤ 0,5 ⇔ x ≤ 50
17 cze 15:12