TALES
Michcio: Na jednym z boków ΔABC obrano punkt P i poprowadzono przez niego proste równoległe do
pozostałych boków. Podzielimy one Δ na dwa trójkąty o polach P1 i P2 i równoległobok.
Wyznacz pole ΔABC w zależności od P1 i P2
17 cze 14:41
henrys:

| P1 | | b2 | |
| = |
| P−pole trójkąta ABC |
| P | | (a+b)2 | |
| | a | | P2 | |
Pole równoległoboku = ah1 = 2P1 |
| =2P1√ |
| |
| | b | | P1 | |
17 cze 16:19
Janek191:
W ostatnim wierszu jest błąd ?
17 cze 16:23
henrys: Tak brakuje indeksu dolnego
17 cze 16:31
henrys: Powinno być P1+ P2+...
17 cze 16:32
henrys: Jeszcze można uprościć:
PΔ=P1+P2+2√P1P2
17 cze 16:34
Janek191:
Teraz jest ładny wzorek
17 cze 16:35
Kacper:
17 cze 19:19