Oblicz pole czworokąta AEDC
Wojtas: Ze środka przyprostokątnej BC trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono odcinek DE prostopadły do
przeciwprostokątnej.
Wykaż że trójkąt ABC i DBE są podobne, a następnie oblicz pole czworokąta AEDC, jeśli IBSI=8cm,
IACI=6cm
Prosze o pomoc kompletnie tego nie rozumiem
17 cze 12:59
J:
chyba źle przepisałeś/aś treść
17 cze 13:03
Wojtas: błąd jest IBCI=8cm
reszta jest dobrze 3x sprawdzałem
19 cze 02:44
Wojtas: nikt nie wie jak to zrobic
19 cze 22:17
Eta:

ΔABC∼ ΔDEB z cechy (kkk)
Z tw. Pitagorasa w Δ ABC : |AB|=
√36+64= 10
Z podobieństwa trójkątów ABC i DEB :
| |DE| | | 4 | | |BE| | | 8 | |
| = |
| ⇒ |DE|=2,4 i |
| = |
| ⇒ |DE|=3,2 |
| 6 | | 10 | | 4 | | 10 | |
| | 8*6 | | 2,4*3,2 | |
P(AEDC)= P(ABC) − P(DEB) = |
| − |
| = ........ |
| | 2 | | 2 | |
19 cze 22:48
Wojtas: dziękuje bardzo
19 cze 22:58
Eta:
Na zdrowie dorzucam ...
19 cze 22:59
Mila:

ΔDEB−Δprostokątny , ma jeden kąt ostry równy kątowi B w ΔABC⇔
trójkąty są podobne cecha kkk.
|AB|=10
| | 4 | | 2 | |
ΔDEB∼ΔABC w skali k= |
| = |
| ⇔ |
| | 10 | | 5 | |
| | 4 | | 96 | |
PΔDEB= |
| *24= |
| =3.84 |
| | 25 | | 25 | |
P
AEDC=24−3.84
Albo tak:
|DE|=2,4
Z tw. Pitagorasa obliczasz
|EB| i potem pole trójkąta DEB.
19 cze 23:04