Wielomian
Michcio: Wyznacz liczbę która jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3−mx
2+(2m−3)x−2 dla każdego m ∊ R
Zauważyłem że W(2)=0
Tzn podstawiałem liczby 0,1,2 no i w końcu W(2)=0
Podzieliłem W(x) przez dwumian (x−2) i doszedłem do postaci
W(x)=(x−2)*(x
2+(2−m)x+1)
No i co dalej
17 cze 12:08
ICSP: a po co dzielić ?

2 jest pierwiastkiem wielomianu dla każdego m. Koniec zadania
17 cze 12:11
Michcio: A to jest "fachowa" metoda żeby podstawiać po kolei W(0) , W(1) itd (ewentualnie z minusami)
czy jakoś szybciej można dojść do tego konkretnego W(2)

Bo załóżmy że za 50 razem by wyszło
np W(50) to trochę słabo by było liczyć po kolei)
17 cze 12:12
ICSP: Podstawiać po kolei, a jeżeli żadna liczba nie wyzeruje wielomianu to wtedy myśleć nad czymś
innym
17 cze 12:13
henrys: Myślę, że można by przyrównać wielomian do zera, wyznaczyć m, co daje:
| | x3−3x−2 | |
m= |
| , z czego wynikałoby, że jedyną taką liczbą jest 2. |
| | x(x−2) | |
17 cze 12:32
Michcio: Dzięki
17 cze 14:39