matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
XX:
wiedząć, że sinα − cosα = 2/3 oblicz wartość wyrażenia 1/5 sinαcosα
17 cze 11:18
J:
(sinx − cosx)
2
= sin
2
x + cos
2
− 2sinxcosx = 1 − 2sinxcosx
2
4
1
(
)
2
= 1 − 2sinxcosx ⇔ 2sinxcosx = 1 −
=
3
9
9
1
1
1
1
1
sinxcosx =
⇒
sinxcosx =
*
=
18
5
5
18
90
17 cze 11:27
J:
...błąd ..
4
5
5
2sinxcosx = 1 −
=
⇔ snxcosx =
9
9
18
1
1
5
1
sinxcosx =
*
=
5
5
18
18
17 cze 11:31