Techniki ukladow logicznych i cyfrowych
Lucjan: 1.Przekształć następujące wyrażenie do możliwie najprostszej postaci:
a) a(b+c)(a(b+c)a(b+c)))
b) '(a*b*'(c*'d)*a*'(b*'(c*d)))
2.Udowodnij niżej podane tożsamości
a+c+bc+'ab=ac+'ab
3.Czy prawdziwe są niżej podane wzory:
a) '('(a+b)+c)='(a+'(b+c)
b) (a*b) (a*c)=a(b c)
4.Przedstaw w postaci kanonicznej sumy funkcje:
a) y=ab+'a*'b+bc
b) y=ab(c+'(c*d))
5.Zminimalizuj metodą siatek Karnaugha:
y=Σ(2,3,4,7,8,12,14)x1,x2,x3,x4
y=Σ(0,1,3,13)x1x2x3x4+ΣΦ(4,5,6,7,12,14,15)x1,x2,x3,x4
17 cze 10:16