Równanie parametryczne prostej
Jarząbek:
Czy to prawda,czy tak można?
Jest zadanie:
Napisz w dowolnej postaci równanie prostej o współczynniku kierunkowym 2 i
przechodzącej przez punkt A(−1;2).
Rozwiązanie:
| dy | | dy | | dx | |
| =2⇒ |
| =2 ⋀ |
| =1 |
| dx | | dt | | dt | |
| ⎧ | dx=dt ⋀ x(t=0)=−1 | |
| ⎩ | dy=2dt ⋀ y(t=0)=2 |
|
| ⎧ | x=∫dt⇔x=t+C ⋀x(t=0)=−1 | |
| ⎩ | y=2∫dt⇔y=2t+C ⋀ y(t=0)=2 |
|
17 cze 04:14
PW: A nie mógłbyś jeszcze bardziej zagmatwać rozwiązania tak banalnego zadania?
17 cze 18:01
PW: Polecam następne odkrycie. Policzyć pole trójkąta o wierzchołkach (0, 0), (3, 7) i (5, 0) ? −
to przecież suma dwóch banalnych całek!
17 cze 18:12
Mila:
y=2x+b
2=2*(−1)+b
b=4
y=2x+4 i teraz przekształcasz na dowolną inną postać.
17 cze 18:32
Wiem:
No pewnie że proste,Tylko widzisz po prostu trzeba "głombą"tłumaczyć dlaczego
nie podać od razu rozwiązania:
w najdogodniejszej postaci!
18 cze 05:22