Funkcja Kwadratowa - pomocy!
Kamila: Cześć, potrzebuję pomocy z tymi zadaniami, bardzo proszę nie tylko o wyniki ale i sposób ich
rozwiązania. Dziękuje
Zad.1 Prostokąt ma wymiary 2cm na 5cm. Krótszy bok tego prostokąta wydłużono o x cm, a dłuższy
skrócono o x cm.
a) Wyznacz pole nowego prostokąta jako funkcję zmiennej x i określ dziedzinę tej funkcji.
b) Podaj wymiary tego prostokąta, którego pole jest największe.
Zad.2 Rozwiąż układ równań metodą algebraiczną i graficzną.
x2 − 5x − y = −6
x − y = −1
Zad.3 Wyznacz wartości parametru k1 dla których równanie x2+(k+5}+x+2k+7=0 ma dwa różne
pierwiastki ujemne.
Zad.4 Chcemy ogrodzić siatką długości 240m prostokątny plac przylegający do muru jednym bokiem.
Jakie wymiary powinien mieć ten plac, aby jego pol było największe?
Zad 5. Piłkę rzucono w góre z początkową prędkościa 25 m/s.
Wysokość h, którą osiągnie ona po t sekundach określona jest wzorem h(t)=−25t−16t2
a) Jaką maksymalną wysokość osiągnie ta piłka i po jakim czasie?
b) Po jakim czasie spadnie ona na ziemię?
Dziękuje pięknie
16 cze 23:14
Piotr:
to moze ja tyle :
zad 2
algebraicznie − wyznacz z drugiego rownania np x, podstaw do pierwszego...
graficznie − y = .... i rysujesz prosta oraz parabole, punkty przeciecia to rozwiazanie
zad 3
Popraw
zad 5
no zastanow sie co opisuje wzor funkcji (zrob sobie wykres)
16 cze 23:20
PW: Zadanie 4.
y + 2x = 240,
P = xy,
a ponieważ z pierwszej równości wynika
y = 240 − 2x,
pole prostokąta zależne od x jest opisane wzorem
(1) P(x) = x(240 − 2x), x∊(0, 120).
Rozpatrywana na zbiorze R jest to funkcja kwadratowa, która ma miejsca zerowe x
1 = 0, x
2 =
120 i osiąga maksimum dla
Liczba 60 należy do dziedziny funkcji P określonej w (1), zatem P osiąga maksimum dla x = 60.
Wymiary placu o maksymalnej powierzchni wynoszą więc x = 60 i y = 2·60 = 120 .
Uwaga. Maksymalna powierzchnia placu ogrodzonego siatką o długości 240 m i murem jest równe
60·60 = 3600 m
2, ale o to nie pytali, więc nie piszemy tego w odpowiedzi, policzyliśmy z
ciekawości.
17 cze 00:16
PW: ... i niepotrzebnie, bo powinno być 60·120 = 7 200 m2.
17 cze 00:19