matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia wymierne. Błagam o szybką pomoc w 3 przykładach! :(
Kuro:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań, potrzebuje je koniecznie na jutro, na 8
1
x−1
+
1
x+3
x−2
x−2
+
x−3
1−x
4
x+3
+
1−4x
x
2
+3x
16 cze 22:53
Qulka:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2010.html
16 cze 23:04
5-latek:
a) dla x≠1 i x≠−3
x+3+(x−1)
(x−1)(x+3)
2x+2
(x−1)(x+3)
2(x+1)
(x−1)(x+3)
17 cze 08:44
nieuczciwy:
b) D = x∊R\{1,2}
x−2
x−3
(x−2)(1−x) + (x−3)(x−2)
+
=
=
x−2
1−x
(x−2)(1−x)
x−x
2
−2+2x+x
2
−2x−3x+6
−4x + 4
4(−x+1)
=
=
=
(x−2)(1−x)
(x−2)(1−x)
(x−2)(1−x)
4
x−2
17 cze 09:25
+-:
Kuro zamiast błagać trochę własnej inicjatywy rozwiązanie b) jest be
17 cze 09:45