| 1 | |
chcialem rozbic na ulamki proste, nic nie wyszlo nie wiem czy nie robie tego | |
| (x2+1)3 |
| ax+b | cx+d | ex+f | ||||
zle : | + | + | bede bardzo wdzieczny za pomoc | |||
| (x2+1)3 | (x2+1)2 | (x2+1) |
| du | [cos(2u) + 1]2 | |||
∫ | = ∫ cos4(u)du = ∫ | du = | ||
| [tg2(u) + 1]2 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | |||
∫ cos2(2u)du + | ∫ cos(2u)du + | ∫ du | |||
| 4 | 2 | 4 |
| 1 | cos(4u) + 1 | 1 | 1 | ||||
∫ | + | sin(2u) + | u = | ||||
| 4 | 2 | 4 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
sin(4u) + | u + | sin(2u) + | u = | ||||
| 32 | 8 | 4 | 4 |
| 1 | 1 | 3 | |||
sin[4arctg(x)] + | sin[2arctg(x)] + | arctg(x) + C | |||
| 32 | 4 | 8 |
| x − x3 | x | 3 | |||
+ | + | arctg(x) + C = | |||
| 8(x2 + 1)2 | 2(x2 + 1) | 8 |
| 3x3 + 5x | 3 | ||
+ | arctg(x) + C | ||
| 8(x2 + 1)2 | 8 |
| 1 | 1+x2−x2 | |||
∫ | dx=∫ | |||
| (x2+1)3 | (x2+1)3 |
| 1 | x | (−4x) | |||
=∫ | dx+∫ | dx | |||
| (x2+1)2 | 4 | (x2+1)3 |
| 1 | 1 | x | 1 | 1 | |||||
=∫ | dx+ | − | ∫ | ||||||
| (x2+1)2 | 4 | (x2+1)2 | 4 | (x2+1)2 |
| 1 | x | 3 | 1 | ||||
= | + | ∫ | |||||
| 4 | (x2+1)2 | 4 | (x2+1)2 |
| 1 | 1+x2−x2 | |||
∫ | dx=∫ | dx | ||
| (x2+1)2 | (x2+1)2 |
| 1 | x | (−2x) | |||
=∫ | dx+∫ | dx | |||
| (x2+1) | 2 | (x2+1)2 |
| 1 | 1 | x | 1 | 1 | |||||
=∫ | dx+ | − | ∫ | dx | |||||
| (x2+1) | 2 | x2+1 | 2 | (x2+1) |
| 1 | x | 1 | 1 | ||||
= | + | ∫ | dx | ||||
| 2 | x2+1 | 2 | (x2+1) |
| 1 | 1 | x | 3 | 1 | x | 1 | 1 | |||||||
∫ | dx= | + | ( | + | ∫ | dx) | ||||||||
| (x2+1)3 | 4 | (x2+1)2 | 4 | 2 | x2+1 | 2 | (x2+1) |
| 1 | 1 | x | 3 | x | 3 | 1 | ||||||
∫ | dx= | + | + | ∫ | dx | |||||||
| (x2+1)3 | 4 | (x2+1)2 | 8 | x2+1 | 8 | (x2+1) |
| 1 | 1 | x | 3 | x | 3 | |||||
∫ | dx= | + | + | arctan(x)+C | ||||||
| (x2+1)3 | 4 | (x2+1)2 | 8 | x2+1 | 8 |
| 1 | ||
∫ | dx | |
| (x2+1)3 |
| 1 | ||
t= | ||
| x |
| 1 | ||
dt=− | dx | |
| x2 |
| dt | ||
dx=− | ||
| t2 |
| 1 | dt | |||||||||||
−∫ | ||||||||||||
| t2 |
| 1 | dt | |||||||||||
−∫ | ||||||||||||
| t2 |
| t6 | dt | ||
−∫ | |||
| (t2+1)3 | t2 |
| t4 | ||
−∫ | dt | |
| (t2+1)3 |
| t3 | (−4t) | ||
∫ | dt | ||
| 4 | (t2+1)3 |
| 1 | t3 | 3 | t2 | |||
− | ∫ | dt | ||||
| 4 | (t2+1)2 | 4 | (t2+1)2 |
| 1 | t3 | 3 | t | (−2t) | |||
+ | ∫ | dt | |||||
| 4 | (t2+1)2 | 4 | 2 | (t2+1)2 |
| 1 | t3 | 3 | 1 | t | 1 | 1 | |||||
+ | ( | − | ∫ | dt) | |||||||
| 4 | (t2+1)2 | 4 | 2 | t2+1 | 2 | t2+1 |
| 1 | t3 | 3 | t | 3 | 1 | ||||
+ | − | ∫ | dt | ||||||
| 4 | (t2+1)2 | 8 | t2+1 | 8 | t2+1 |
| 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||
+ | −U{3} | ||||||||||||||||||||||||
| 4 | x3 |
| 8 | x |
|
| 1 | ||
{8}arctan( | )+C | |
| x |
| 1 | 1 | x4 | 3 | 1 | x2 | 3 | |||
+ | + | arctan(x)+C | |||||||
| 4 | x3 | (x2+1)2 | 8 | x | x2+1 | 8 |
| 1 | 1 | x | 3 | x | 3 | |||||
∫ | dx= | + | + | arctan(x)+C | ||||||
| (x2+1)3 | 4 | (x2+1)2 | 8 | x2+1 | 8 |
| 1 | 1 | ||
= | |||
| (x2+1)3 | (x+j)3(x−j)3 |
| 1 | A | B | C | ||||
= | + | + | + | ||||
| (x+j)3(x−j)3 | x−j | (x−j)2 | (x−j)3 |
| D | E | F | |||
+ | + | ||||
| x+j | (x+j)2 | (x−j)3 |