pomoże ktoś
ola: Mam do rozwiązania calke dochodzę do pewnego momentu i nie wiem co dalej ktoś pomoże?
x=t
6
dx=6t
5dt
√x=t
3
3√x2=t
4
| | 6t5dt | | t5 | | t2 | |
=∫ |
| =6∫ |
| dt=6∫ |
| dt |
| | t3+2t4 | | t3(1+2t) | | (1+2t) | |
i co dalej?
16 cze 21:33
Mila:
Podziel t2 przez (2t+1)
16 cze 21:40
ola: Ale co nam to da ?
16 cze 21:49
Mila:
−(6t
2+3t)
========
−3t
===========
| | 6t2 | | 3 | | 32 | |
⇔ |
| =3t− |
| + |
| |
| | 2t+1 | | 2 | | 2t+1 | |
Teraz liczysz całkę taką
| | 3 | | 32 | |
∫(3t− |
| + |
| )dt= dokończysz? |
| | 2 | | 2t+1 | |
16 cze 22:39
ola: Dziękuję bardzo, tak już teraz wiem co i jak
16 cze 22:44
Mila:
17 cze 15:59