ciągi monotonicznosc
łobuziacek : Moglby mi ktos rozwiazac? Opanowalam juz obliczanie miejsc sume i sprawdzanie ciagu geo i
aeytmetycznego ale monotonicznosc wciaz nie
an= 5/n+1
( / = kreska ułamkowa )
bn= −3/n
16 cze 20:56
16 cze 20:59
Eta:
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
an : |
| , |
| , |
| , |
| , |
| ,....... malejący |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | |
| | 3 | | 3 | |
bn : −3, −1,5; −1, − |
| , − |
| ,..... rosnący |
| | 4 | | 5 | |
16 cze 21:05
łobuziacek : Niestety nic z tego nie ogarniam
16 cze 21:06
łobuziacek : Ale rozpisal by to ktos z dobrym sercem? Mam zagrozenie
16 cze 21:06
Eta:
itd.........
podobnie
itd.........
16 cze 21:08
Piotr:
mozna tak sprawdzac monotonicznosc ciagu ?
ja bym sprawdzil an+1 − an
16 cze 21:11
Eta:

W tych przykładach :
a
n : licznik dodatni, mianownik co raz mniejszy i też dodatni ⇒ ciąg malejący
b
n : licznik ujemny , mianownik coraz większy i dodatni ⇒ ciąg rosnący
lub tak ( z wykresu) dla n∊N+
16 cze 21:22
PW: Dla ciągów o wyrazach dodatnich często zgrabniej jest zastosować spostrzeżenie:
a
k+1 < a
k ⇔ U{a
k+1{a
k} < 1,
czyli zamiast badać różnicę − bada się iloraz. W tym zadaniu
Pokazaliśmy, że dla dowolnej naturalnej k prawdziwa jest nierówność
czyli
a
k+1 < a
k,
która oznacza że ciąg jest malejący.
16 cze 21:27
łobuziacek : Dziekuje bardzo !
16 cze 21:38
16 cze 23:13
PW: Standardowo bada się różnicę, bo taka jest definicja:
Ciąg (an) jest malejący, gdy dla dowolnej naturalnej k
ak+1 − ak < 0.
Gustlik przesadza tłumacząc łatwiejsze pojęcie monotoniczności ciągu za pomocą trudniejszego
pojęcia monotoniczności funkcji.
17 cze 00:27