Monotoniczność
Tysek: Zbadaj monotoniczność i znajdź ekstrema funkcji f(x)=x3−2[x]
16 cze 20:28
john2: Średnio pomogę, ale zainteresował mnie ten przykład.
Wydaje mi się, że będzie tak:
([x])' = 0 dla x niecałkowitych
dla x całkowitych pochodna nie jest zdefiniowana.
Więc dla x niecałkowitych prawdą powinno być coś takiego:
f'(x) = 3x
2 − 2 * 0
f'(x) = 3x
2
3x
2 > 0 jest zawsze spełnione, więc funkcja rośnie dla wszystkich x niecałkowitych.
Wydawałoby się, że nie ma ekstremów skoro pochodna nie zmienia znaku, ale patrząc na
wygenerowany wykres:
http://www.mathe-fa.de/en#result
wpisz sobie wzór: x
3 − 2 * floor(x)
i patrząc na definicję ekstremów, wygląda na to, że mamy minimum lokalne dla każdego x
całkowitego, ale nie wiem, jak do tego dojść samemu.
Ktoś, mam nadzieję, się wypowie.
16 cze 22:31
Mila:

y=x
3 funkcja rosnąca
Rozważmy wykres przedziałami.
1) x∊<0,1)
[x]=0
f(x)=x
3−0=x
3 funkcja rosnąca (niebieskie wykresy)
min lokalne dla x=0
f
min=0
2) x∊<1,2)
[x]=1
f(x)=x
3−1 funkcja rosnąca
f
min=0
3) x∊<2,3)
[x]=2
f(2)=8−2=6 wartość najmniejsza w tym przedziale
Dalej podobnie dla x>0
Rozważaj podobnie w przedziałach dla x<0.
funkcja jest rosnąca
przedziałami.
16 cze 23:00
john2: Ciekawe rozwiązanie. Dzięki Mila.
Jeden mały chochlik w 2):
fmin = −1
17 cze 10:10
john2: i w 3)
wzór funkcji to f(x) = x3 − 2[x]
17 cze 10:12
Mila:
Tak , nie zauważyłam tej dwójki, trzeba poprawić. Rozumowanie zostaje.
17 cze 15:58