matematykaszkolna.pl
Monotoniczność Tysek: Zbadaj monotoniczność i znajdź ekstrema funkcji f(x)=x3−2[x]
16 cze 20:28
john2: Średnio pomogę, ale zainteresował mnie ten przykład. Wydaje mi się, że będzie tak: ([x])' = 0 dla x niecałkowitych dla x całkowitych pochodna nie jest zdefiniowana. Więc dla x niecałkowitych prawdą powinno być coś takiego: f'(x) = 3x2 − 2 * 0 f'(x) = 3x2 3x2 > 0 jest zawsze spełnione, więc funkcja rośnie dla wszystkich x niecałkowitych. Wydawałoby się, że nie ma ekstremów skoro pochodna nie zmienia znaku, ale patrząc na wygenerowany wykres: http://www.mathe-fa.de/en#result wpisz sobie wzór: x3 − 2 * floor(x) i patrząc na definicję ekstremów, wygląda na to, że mamy minimum lokalne dla każdego x całkowitego, ale nie wiem, jak do tego dojść samemu. Ktoś, mam nadzieję, się wypowie.
16 cze 22:31
Mila: rysunek y=x3 funkcja rosnąca Rozważmy wykres przedziałami. 1) x∊<0,1) [x]=0 f(x)=x3−0=x3 funkcja rosnąca (niebieskie wykresy) min lokalne dla x=0 fmin=0 2) x∊<1,2) [x]=1 f(x)=x3−1 funkcja rosnąca fmin=0 3) x∊<2,3) [x]=2 f(2)=8−2=6 wartość najmniejsza w tym przedziale Dalej podobnie dla x>0 Rozważaj podobnie w przedziałach dla x<0. funkcja jest rosnąca przedziałami.
16 cze 23:00
john2: Ciekawe rozwiązanie. Dzięki Mila. Jeden mały chochlik w 2): fmin = −1
17 cze 10:10
john2: i w 3) wzór funkcji to f(x) = x32[x]
17 cze 10:12
Mila: Tak , nie zauważyłam tej dwójki, trzeba poprawić. Rozumowanie zostaje.emotka
17 cze 15:58