Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji
Tysek: Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=2x
2−x w punkcie (−2;10)
Proszę pomóżcie
16 cze 20:25
Mila:
Sprawdzam, czy (−2,10) należy do wykresu funkcji:
f(−2)=2*4−(−2)=10 zgadza się .
s: y=f'(−x0)*(x−x0)+f(x0) równanie stycznej do wykresu f(x) w punkcie (x0,y0).
f'(x)=4x−1
f'(−2)=4*(−2)−1=−9
s: y=−9*(x+2)+10
y=−9x−18+10
y=−9x−8
=======
16 cze 20:38
Tysek: rozumiem że s: oznacza sprawdzenie ?
16 cze 20:45
Eta:
s : −−− równanie stycznej
16 cze 20:50
16 cze 21:08
Tysek: Dziękuję bardzo
16 cze 21:15