Zbadaj czy funkcja ∫ jest ciągła w punkcie x_0
Napoleon: Funkcja ∫ określona jest wzorem
∫ (x) = x+4 gdy −4 <X ≤ 0
x2=2x+5 gdy 0 <x <2
3x, gdy x≥ 2
a) zbadaj czy funkcja ∫ jest ciągła w punkcie x0 = 0
b) oblicz granice jednostronne funkcji w punkcie x0 = 2
Kochani, serdeczna prośba, czy ktoś byłby dla tyle uczynny i mógłby pomóc mi z tym zadaniem?
Nie mam zielonego pojęcia od czego nawet zacząć, a bardzo mi zależy żeby to rozwiązać.
16 cze 18:10
Janek191:
Funkcję oznaczamy zazwyczaj literką f
Symbol ∫ oznacza całkę
16 cze 18:13
Napoleon: Mój błąd. Podobno to nie jest trudne zadanie, ale nie mam pojęcia co z nim zrobić

Pomóżcie
dobrzy ludzie
16 cze 18:15
Janek191:
Popraw w II wierszu

Tam pewnie powinien być + ?
16 cze 18:18
Napoleon: f (x) = x+4 gdy −4
2=2x+5 gdy 0 <x <2
3x, gdy x≥ 2
16 cze 18:20
16 cze 18:24
Janek191:

a)
f(0) = 4 + 0 = 4
oraz
lim (x
2 + 2 x + 5) = 5
x→0
+
więc funkcja f nie jest ciągła w x
o = 0
16 cze 18:26
Napoleon: dzięki wielkie, jesteś moim mistrzem!
16 cze 18:28
Janek191:
b) x0 = 2
lim f(x) = 22 +2*2 + 5 = 13
x → 2−
oraz
lim f(x) = 3*2 = 6 = f(2)
x→ 2+
16 cze 18:32
16 cze 18:33
Janek191:
x→2− czytamy: x dąży do 2 z lewej strony ( czyli przez liczby < 2)
x→ 2+ czytamy: x dąży do 2 z prawej strony ( czyli przez liczby > 2 )
16 cze 18:34
Janek191:
a) Df = ( − 6, 6 >
b)
1. lim f(x) = 2
x→ − 4−
2. lim f(x) = 4
x→ 3−
3. lim f(x) = 2
x→ 0
c) Trzy punkty nieciągłości :
16 cze 18:41
16 cze 18:43
Janek191:
Słabo widać
| | x2 + 6 x + 9 | |
f(x) = |
| ? |
| | x2 + x − 6 | |
lim f(x) = lim f(x) ?
x→− 3
− x → − 3
+
16 cze 18:54
Napoleon: tak
16 cze 18:55
Janek191:
| | ( x + 3)2 | | x + 3 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | ( x + 3)*( x −2) | | x − 2 | |
16 cze 18:56
Janek191:

Dziedzina f :
x ≠ − 3 i x ≠ 2
| | − 3 + 3 | | 0− | |
lim f(x) = |
| = |
| = 0 |
| | − 3 −2 | | − 5 | |
x→ −3
−
| | − 3 + 3 | | 0+ | |
lim f(x) = |
| = |
| = 0 |
| | − 3 − 2 | | − 5 | |
x→ −3
+
16 cze 19:02
Napoleon: Dzięki wielkie mistrzu!
16 cze 19:06