Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego
Yoza: Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (an), którego wyrazy spełniają układ
równań:
a1 + a2 + a3 + ... = 57
a2 + a5 + a8 + ... = 18
Poproszę o rozwiązanie zadania, albo naprowadzenie jak rozwiązać. Z góry dziękuję
16 cze 17:57
Mila:
1)
a
1+a
1*q+a
a*q
2+.....=57 dla |q|<1, q≠0
2)
a
1*q+a
1*q
4+a
1*q
7+...=18 suma wyrazów ciągu g., gdzie
b
1=a
1*q
q'=q
3
3)
================= dzielę stronami
| (1−q)*(1+q+q2) | | 57 | |
| = |
| |
| q*(1−q) | | 18 | |
spróbuj dokończyć
16 cze 18:37
Yoza: q = 2/3 a1=19?
16 cze 19:28
Mila:
Dobrze.
16 cze 20:05