dowód trygonometria
klasista: niech x∈R−{x:x=π/2+kπ, k∈C}:
| | 1−tg2x | |
a) wykaż, że: 2x= |
| |
| | 1+tg2x | |
| | 5π | |
b)korzystając ze wzoru z podpunktu a, oblicz tg |
| |
| | 12 | |
proszę o dokładne wytłumaczenie
z góry dziękuję
16 cze 17:57
klasista: jest tu ktoś?
16 cze 18:24
Mila:
Dobrze przepisałeś w punkcie (a) lewą stronę równości?
16 cze 18:49
klasista: *cos2x, racja
przepraszam
16 cze 18:57
klasista: teraz ktoś pomoże?
16 cze 19:07
Mila:
| | | |
P= |
| mnożę licznik i mianownik przez (c0s2x) |
| | | |
| | cos2x−sin2x | | cos2x−sin2x | |
P= |
| = |
| =cos(2x) |
| | cos2x+sin2x | | 1 | |
L=P
| | 5π | | 5π | |
−2*(1−tg2( |
| )=√3*(1+tg2( |
| )) |
| | 12 | | 12 | |
Spróbuj dokończyc, po kolacji sprawdzę.
16 cze 19:20
Eta:
Dla łatwości zapisów oznaczam:
| | 5π | | 5 | | π | | √3 | |
A= |
| i cos |
| π= −cos |
| = − |
| |
| | 12 | | 6 | | 6 | | 2 | |
√3(1+tg
2a)= −2(1−tg
2A) ⇒
√3+
√3tg
2A= −2+2tg
2A ⇒
tg
2A*(2−
√3)= 2+
√3 /*(2+
√3)
tg
2A= (2+
√3)
2 ⇒ tgA= ±(2+
√3)
16 cze 19:51
klasista: dziękuję
16 cze 20:03
16 cze 20:07
Eta:
Nie zauważyłam założenia
16 cze 20:19