funkcja homograficzna
marysia: Mam podane p=2, q= −1 i punkt P (1,1) jak zapisać wzór funkcji kanonicznej i ogólnej ?
16 cze 17:39
Eta:
y=a(x−2)2−1 i P(1,1)
1=a(1−2)2−1 ⇒ a= 2
y= 2(x−2)2−1
16 cze 17:41
Janek191:
| | a | |
y = |
| − 1 P = (1, 1) |
| | x − 2 | |
więc
a = − 2
=================
16 cze 17:43
Eta:
O kurczę pomyślałam o f. kwadratowej

( sorry)
16 cze 17:44
Janek191:
cd.
| | − 2 | | x −2 | | − 2 − x + 2 | | − x | |
y = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | x − 2 | | x −2 | | x − 2 | | x − 2 | |
16 cze 17:46
marysia: Dziękuję za pomoc
16 cze 17:50
WujSam:
Nie ma funkcji kanonicznej i nie ma funkcji ogólnej, na tym forum to powinno być oczywiste,
ale jak widać nie jest. Janek i Eta są jasnowidzami.
16 cze 17:53
Eta:
Witaj "wuj.. ciu"
16 cze 17:55
Janek191:
O co WuJSamie: idzie ?
16 cze 17:58
PW: Purysta językowy. Powinno być "zapisz w postaci kanonicznej oraz w postaci ogólnej wzór
określający funkcję".
Rzeczywiście, "funkcja kanoniczna" to w Kościele rz.−kat.
16 cze 19:59
Eta:
"ksiądz kanonik"
16 cze 21:24
Janek191:
Gdyby Marysia rozróżniała takie subtelności, to nie miałaby też kłopotów z takimi zadaniami.
Wuj Sam: zapewne też nie sprawuje żadnej funkcji kanonicznej
17 cze 09:48