Sprawdź czy prawdziwe są następujące tożsamośći
Asmander: ostatnie zadanie
| | sin(α+β)sin(α−β) | |
tg2α + tgβ = |
| |
| | cos2α*cos2β | |
16 cze 17:35
Asmander: oj tam będzie tg2β
16 cze 17:36
Janek191:
Zacznij od prawej strony korzystając z wzorów na sumę i różnicę sinusów
16 cze 17:36
Janek191:
Na sinus sumy i sinus różnicy kątów
16 cze 17:37
Asmander: postaram się
16 cze 17:37
Asmander: a więc:
wyszło mi że
| sin2αcos2β−cos2αsin2β | |
| =P |
| cos2αcos2β | |
16 cze 17:42
16 cze 17:44
Asmander: chyba jakiś błąd zrobiłem
16 cze 17:45
Eta:
| sin2α*cos2β | | cos2α*sin2β | |
| − |
| = .... |
| cos2α*cos2β | | cos2α*cos2β | |
uprość i otrzymasz tg
2α
− tg
2β
sprawdź czy dobrze przepisałeś lewą stronę , bo masz
+ ?
16 cze 17:48
Janek191:
Może po lewej stronie powinno być
tg
2α − tg
2β − wtedy byłoby ok
16 cze 17:50
Asmander: tg
2α − tg
2β i to wszystko

?
16 cze 17:51
Asmander: tak po lewej tg2a − tg2b
16 cze 17:52
Eta:
No i ok : L=P przy założeniach,że cosα≠0 i cosβ≠0
16 cze 17:54
Asmander: | | sin(a+b)sin(b−a) | |
a jak mam takie ctg2α − ctg2β = |
| |
| | sin2a*sin2b | |
To robie w ten sam sposób?
16 cze 17:54
Janek191:
Po skróceniu po prawej stronie otrzymasz tg2 α − tg2β = L
16 cze 17:54
Asmander: wzór na sinus sumy i sinus różnicy kątów
16 cze 17:55
Janek191:
tak
16 cze 17:55
Eta:
Rozpisałam Ci w o 17 :48
16 cze 17:57
Asmander: | | π | |
a jeżeli mam sinx+cosx =−√2 tylko powiedzcie co mam zrobić cosx = cos( |
| −x) tak? |
| | 2 | |
16 cze 17:58
Asmander: | | π | |
cosx=sin( |
| −x) stosuje wzór |
| | 2 | |
16 cze 17:59
Eta:
| | √2 | | √2 | |
|
| *sinx+ |
| *cosx= −1 |
| | 2 | | 2 | |
dokończ.......
16 cze 18:02
Asmander: dobrze mam to rozwiązane?
16 cze 18:06
Asmander: −3π/4+ 2kπ = x
przepraszzam
16 cze 18:07
Asmander: dobrze to mam?
16 cze 18:14
Janek191:
tak

18.07
16 cze 18:16
Asmander: | | π | |
i tam był przedział < |
| , 2π> |
| | 2 | |
16 cze 18:17
Asmander: | | 7π | | 23 | |
w odpowiedziach jest napisane : x∊{ |
| , |
| π} |
| | 12 | | 12 | |
16 cze 18:22
Asmander: a mi tu nie wychodzą takie liczby
16 cze 18:23