rozwiąż równanie
Asmander: ctg2x −3tg2x =2
wie ktoś jak to zacząć
16 cze 16:43
16 cze 16:45
Asmander: | cos2x | | sin2x | |
| − 3 |
| =2 dobrze mam to? |
| sin2x | | cos2x | |
16 cze 16:46
Janek191:
16 cze 16:47
Asmander: | cos4x − 3sin4x | |
| = 2 i co dalej? |
| sin2x − cos2x | |
16 cze 16:49
Janek191:
Skąd to się wzięło ?
16 cze 16:51
Asmander: przepraszam w mianowniku sin2x*cos2x
16 cze 16:52
Asmander: | cos4x − 3sin4x | |
| =2 |
| sin2xcos2x | |
16 cze 16:54
Asmander: to co ja tutaj robie źle

:
16 cze 16:58
Janek191:
| cos2x | | sin2 x | |
| − 3* |
| = 2 / * sin2x*cos2x |
| sin2x | | cos2x | |
cos
4x − 3*sin
4x = 2 sin
2x*cos
2x
−−−−−−−−−−−−−
Może lepiej tak:
ctg
2 x − 3 tg
2 x = 2
| 1 | |
| − 3 tg2x = 2 / * tg2x |
| tg2x | |
1 − 3 tg
4x = 2tg
2x
3 tg
4 x +2 tg
2 x − 1 = 0
tg
2 x = t
3 t
2 +2 t − 1 = 0
Δ = 4 − 4*3*(−1) = 16
√Δ = 4
| | − 2 − 4 | |
t = |
| = − 1 < 0 − odpada |
| | 6 | |
lub
zatem
| | √3 | | √3 | |
tg x = − |
| lub tg x = |
| |
| | 3 | | 3 | |
16 cze 17:03
Asmander: dziękuje Janek191
16 cze 17:04
Janek191:
To nie jest jeszcze koniec.
Trzeba dokończyć
16 cze 17:13
Asmander: ja wiem
| | π | | 5π | |
x= |
| + kπ v x= |
| +kπ |
| | 6 | | 6 | |
16 cze 17:27
Janek191:
ok
16 cze 17:33