Oblicz długośćbokój trójkąta oraz wysokość padającą z punktu C.
abs: Proszę o obliczenie. Oblicz długośći bokój trójkąta oraz wysokość padającą z punktu C.
A=(2,3)
B=(−1,2)
C=(1,−3)
16 cze 16:20
Janek191: →
AB = [ − 1 − 2, 2 − 3] =[− 3, − 1]
więc
I AB I =
√(−3)2 + (−1)2 =
√10
Analogicznie : I BC I i I AC I

a następnie
prosta AB , odległość punktu C od prostej AB.
16 cze 16:25
Janek191:
cd.
→
BC = [ 1 − (− 1), − 3 − 2] = [ 2, − 5]
więc
I BC I = √22 + (−5)2 = √29
16 cze 16:27
Janek191:

pr. AB
y = a x + b
3 = 2a + b
2 = − a + b
−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
1 = 3a
3 y = x + 7
x − 3 y + 7 = 0
===========
C = (1 , − 3)
więc
| | I 1*1 −3*(−3) + 7 I | | 17 | |
h = |
| = |
| ≈ 5,4 |
| | √12 + (−3)2 | | √10 | |
16 cze 16:36