matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Arek:
Czesc musze obliczyc pochodna z: tg(x/2)' = ?
16 cze 16:06
Dziadek Mróz:
x
y = tg(
)
2
x
y = tg(u) u =
2
1
y' = [tg(u)]' =
* u' = *)
cos
2
(u)
x
1
1
u' = [
]' =
[x]' =
2
2
2
1
*) =
x
2cos
2
(
)
2
16 cze 16:08