równanie
Asmander: i znowu kolejne mi nie wychodzi
| cos2x(cosx − sinx) | |
| =1−sin2x zał: sinx≠cosx |
| cosx +sinx | |
| cos3x−cos2xsinx −sin2xcosx +sin3x | |
| = 1−2sinxcosx |
| cosx + sinx | |
przeniosłem włączyłem do wspólnego mianownika i wyszło mi
| cos3x +cos2xsinx + sin2xcosx + sin3x | |
| = 0 |
| cosx + sinx | |
razy mianownik
cos
3x +sinxcosx(cosx +sinx) + sin
3x
cos
3x + sinxcosx + sin
3x = 0
i co dalej w ogóle dobrze to mam
16 cze 15:59
Benny: A co powiesz aby przemnożyć licznik i mianownik przez cosx−sinx?
16 cze 16:01
henrys: Lewą stronę pomnóż licznik li mianownik przez (cosx−sinx)
16 cze 16:03
Asmander: już to robie
16 cze 16:03
Asmander: wyszło mi
| (cos2x− sin2x)(cos2x −2cosxsinx +sin2x) | |
| = L |
| cos2x+sin2x | |
16 cze 16:04
Asmander: teraz cos2x + sin2x = 1 tak?
16 cze 16:05
Benny: W mianowniku (cos2x−sin2x) i skracaj
16 cze 16:07
Asmander: wyszło mi że
cos2x=1
16 cze 16:08
Asmander: czy skrócić cos2x − sin2x z mianownikiem wyjdzie −1 w liczniku będzie:
−(1 − sin2x)=1−sin2x
−1 − sin2x = 1 − sin2x
sin2x = −2
czy coś źle robie
16 cze 16:14
Asmander: (cosx−sinx)(cosx−sinx)=(cosx−sinx)2=sin2x−2sinxcosx+cos2x=1−sin2x=P
16 cze 16:17