oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego
Damian: Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 6 i 8. Oblicz pole i obwód tego trapezu, jeśli
jego kąt ostry ma miarę 60.
16 cze 15:49
Benny:

h=tg60
o=
√3
P=7
√3
c
2=3+1
c=2
Obw.=2c+a+b=6+8+2*2=18
16 cze 15:53
Damian: mógłbyś rozwinąć to:
a+b2*h
skąd się wzieło 7√3?
nie powinno być :
P=1*√3 czyli √3?
16 cze 16:01
Benny: Czemu 1? a=8 b=6
a+b=14
16 cze 16:02
Damian: no to co to jest za wzór a−b/2=1? dp czego jest on tu potrzebny?
16 cze 16:07
Benny: To jest ten mały zielony odcinek zaznaczony na rysunku. Potrzebny do obliczenia wysokości.
16 cze 16:08