rozwiąż równanie
Asmander: co robie źle
cos2x − 5sinx −4 =0
1 − sin
2x −sin
2x −5sinx −4 =0
−2sin
2x −5sinx −3 =0
t = sinx t∊<−1,1>
2t
2 +5t +3 =0
Δ=25 − 24 = 1
| −5−1 | | −3 | |
t1 = |
| = |
| ∊ nie należy <−1,1> |
| 2 | | 2 | |
t
2 = −1
sinx=−1
16 cze 15:36
52: złe t1 oraz t2
16 cze 15:40
Asmander: ale źle jest to obliczone sprawdzałem drugi raz i nic nie widze
16 cze 15:42
16 cze 15:45
Janek191:
1 − 2 sin
2 x − 5 sin x − 4 = 0
2 sin
2 x + 5 sin x + 3 = 0
2 t
2 + 5 t + 3 = 0
Δ = 25 − 24 = 1
sin x = − 1
| π | |
x = − |
| + 2π*k , k − dowolna liczba całkowita |
| 2 | |
================
16 cze 15:50
Asmander: dziękuję
16 cze 15:51
Janek191: Powinno być:
t = − 1
16 cze 15:51
16 cze 15:53