Pomocy ciagi
Monika: Potrzebuje pomocy

! Trzeba mi to obliczyc
zad.1
Piaty wyraz ciagu artmetycznego jest równy 17, a roznica tego ciagu jest równa −2. drugi wyraz
tego ciagu jest rowny ?
Zad.2
w ciagu arytmetycznym trzeci wyraz jest rowny 14, a jedenasty jest rowny 34. roznica tego ciagu
jest rowna ?
zad.3
w ciagu geometrycznym a1=3 i a4=24 iloraz tego ciagu jest rowny

zad.4
dla jakiej wartosci x liczy x−7, 5,15 tworza w podanej kolejnosci:
a) ciag arytmeyczny
b) ciag geometryczny
zad.5 ciag (an) okreslony jest wzorem an=n2−8
a) sporzadz wykres ciagu dla n<4
c) ktory z wyrazow ciagu jest rowny 6392
zad.6
w ciagu geometrycznym a2=−2 i a5=16 Oblicz S6
Prosze niech ktos mi to rozwiaze
16 cze 15:26
Asmander: a1 + 5r = 17
r=−2
a1 −10 = 17
a1 = 27
a2 =a1 +r =27−2 = 25
16 cze 15:28
Monika: dzieki a temte bys dał rade rozwiazac ?
16 cze 15:32
Benny: 4.
a)
10=8+x
x=2
b)
5
2=15*(x−7)
25=15x−105
130=15x
16 cze 15:39
Asmander: zad 4
x−7,5,15
geo
52 = (x−7)(15)
wylicz x
aryt
2*5=x−7 + 15
wylicz x
16 cze 15:41
Monika: a zad 3 umiecie ?
16 cze 15:46
Asmander: a1=3
a1*q3=24
3*q3=24
q3=8
q=2
16 cze 15:48
Benny: 3.
a
1=3
a
4=24
q
3=8
q=2
16 cze 15:48
Monika: a zad 6 z tym S6 ?
16 cze 15:49
Benny: 6.
a
2=−2
a
5=16
a
1+r=−2
a
1+4r=16
3r=18
r=6
a
6=22
a
1=−8
S
6=42
16 cze 15:56
Monika: jak napisze tak jutro na sprawdzianie to mi to uzna czy nie bardzo
16 cze 16:00
Benny: Tak tzn. jak?
16 cze 16:02
Monika: jak np. Ty mi to rozwiazałes
16 cze 16:04
Benny: A coś nie pasuje w rozwiązaniu lub czegoś brakuje?
16 cze 16:07
Monika: podam ci przykład jednego zad co mam w zeszycie
a3=18
a7=1458
a3*(q)4=a7
18*(q)4=1458 / :18
q4=81
q=3 lub q=−3
an =a1*q(3−1)
a3=a1*q2
18=a1*(3)2
18=a1*9 / : 9
2=a1
a1=2
16 cze 16:18
Monika: z tym S
6 to podam ci przykład w zeszycie innego zadania
a
1=6
| | 1−q5 | | 1−35 | | 1−243 | | −242 | |
S5=a1* |
| =6* |
| =6* |
| =6* |
| =6*121=726 |
| | 1−q | | 1−3 | | −2 | | −2 | |
16 cze 16:27
Benny: Źle przeczytałem, oczywiście chodzi o ciąg geometryczny już poprawiam.
a
2=−2
a
5=16
q
3=−8
q=−2
a
1=1
a
2=−2
a
3=4
a
4=−8
a
5=16
a
6=−32
Możesz to tak dodać lub rozdzielić na dwa ciągi
a
n oraz b
n
b
1=a
1=1 q'=q
2
c
1=a
2=−2 q''=q
2
16 cze 16:37
Monika: a ktoro to zadanie zrobiłes?
16 cze 17:02
Janek191:
z.6
a
2 = a
1*q = − 2
a
5 = a
1*q
4 = 16
Dzielę stronami
q
3 = − 8
q = − 2
więc
a
1 = − 2 : (−2) = 1
dlatego
| | 1 − q6 | | 1 − (−2)6 | |
S6 = a1* |
| = 1* |
| = |
| | 1 − q | | 1 − (−2) | |
| | 1 − 64 | | 63 | |
= |
| = − |
| = − 21 |
| | 3 | | 3 | |
16 cze 17:12
Monika: Janek191 dzieki chodziło mi zeby było zapisane tak jak ty napisales pod wzor
16 cze 17:13
Eta:
Zad 1/ ( źle rozwiązane!
a2= a5−3r = 17+6=23
16 cze 17:31
Eta:
@ Asmander
a5= a1+4r
16 cze 17:34
Monika: Eta to jak umiesz to rozwiarz zdanie 1
16 cze 17:41
Eta:
Już Ci podałam 17: 31 i piszemy ( rozwiąż
16 cze 17:43
WujSam:
Lepiej Moniko, żebyś nie zdała i powtórzyła rok. Nieumiejętność rozwiązania tak łatwych
zadań dyskwalifikuje Ciebie do promocji do następnej klasy. Np. w zadaniu pierwszym
a5 = 17, r = −2, a4 = a5 − r = 19, a3 = a4 − r = 21, a2 = a3 − r = 23. Odejmowanie
i dodawanie to przecież nauczanie początkowe.
16 cze 17:49
Monika: WujSam dzieki super wiedziec
16 cze 17:58
Monika: WujSam po co mam zostawac rok jak mam ostatnia klase juz nie kumam tego a jak nie zalicze to
zostanie mi sierpien
16 cze 18:00
Asmander: przepraszam Moniko że źle rozwiązałem zadanie
16 cze 18:01
Monika: Asmander spoko nic sie nie dzieje ja tego nie kumam za bardzo
16 cze 18:03
Eta:
16 cze 18:03