Planimetria, wyznacz środek i promień
Damian: Witam, zrobiłem dwa zadania z planimetri, i chciałbym się dowiedzieć czy dobrze myśle...
1. Napisz równanie okręgu o środku w pkt S=(−1,2) i promieniu r=
√2
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
(x+2)
2+(y−2)
2=
√22
(x+2)
2+(y−2)
2=2
tyleee

2. Wyznacz środek S i promień okręgu o równaniu.
a) (x+1)
2+(y−2)
2=9
odp.
S=(−1,2) r=3
b)x
2+y
2−4=0
x
2+y
2=4
s=(1,1) r=4
tak?
16 cze 14:58
J:
dobrze myślisz ... tylko źle podstawiasz ( zad 1 )
2b) źle
16 cze 15:00
J:
2b) x2 + y2 = 4 ⇔ (x−0)2 + (y−0)2 = 22 ... i teraz ...
16 cze 15:02
Damian: jak to tak z drugim zadaniem? czy jeśli mamy x2 to nie jest tak naprawde 1x2?
16 cze 15:04
Damian: ahh, rozumiem, pogubiłem się, nie podniosłem do potęgi r... powinno być r=2
16 cze 15:05
Damian: ale dalej nie rozumiem dlaczego x2 jest tyle samo równy co (x−0)2 jak na mój rozum, powinno
to równać się (x−1)2
16 cze 15:06
J:
2b) środek: S(0,0)
16 cze 15:06
J:
to żle rozumujesz: (x−0)2 = x2 +2*x*0 + 02 = x2
(x−1)2 = x2 + 2x + 1
16 cze 15:08
Damian: czyli właściwą odpowiedzią do drugiego zadania jest:
x2+y2−4=0
x2+y2=4
s=(0,0) r=2
tak?
16 cze 15:11
J:
tak
16 cze 15:12
5-latek: Tak .
A to dlatego ze
Postac ogolna równania okręgu jest taka x2+Ax+y2+By+C=0
Masz taka swoja postac x2+y2−4=0
Nie masz tutaj wspolczynnikow Ax i By czyli wynoszą one po porostu Ax=0 i bY=0
16 cze 15:16
J:
prościej .... równanie okręgu: (x− x0)2 + (y − y0)2 = r2 , gdzie; S(x0,y0)
jeśli S(0,0) ... to ....
16 cze 15:18
Damian: oke, wszystko rozumiem

dzięki wielkie za pomoc
16 cze 15:22