ss
1: PILNE Geometria !
uzasadnij że pole równoległoboku EFGH gdzie E to środek boku AB, F to środek boku BC, G to
środek boku CD i H to środek boku AD jest 2 razy mniejszy od pola całego czworokąta ABCD
16 cze 14:26
1: ref
16 cze 20:06
Mila:

HG||AC
| | 1 | |
|HG|= |
| |AC| jako odcinek łączący środki boków ΔACD ⇒ |
| | 2 | |
| | 1 | |
ΔHGD∼ΔACD w skali k= |
| ⇔ |
| | 2 | |
Analogicznie :
dodajemy pola 4 naroży
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S4= |
| PΔACD+ |
| PDBC+ |
| PΔACB+ |
| PABD= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=( |
| PΔACD+ |
| PΔACB)+( |
| PDBC+ |
| PABD)= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| PABCD+ |
| PABCD= |
| PABCD |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
PEFGH=PABCD− |
| PABCD= |
| PABCD |
| | 2 | | 2 | |
==============================================
cnw
16 cze 20:23
1: thx
16 cze 20:37
PW: Znane jest twierdzenie, że odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do
trzeciego boku i ma długość równą połowie długości tego boku.
Inaczej mówiąc: odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta odcina od trójkąta trójkąt podobny,
o bokach dwukrotnie mniejszych. Tym samym odcięty trójkąt ma pole 4 razy mniejsze (twierdzenie
o stosunku pól figur podobnych.
Powyższe stwierdzenia zastosowane czterokrotnie (do trójkątów, których podstawami są przekątne
czworokąta, a pozostałymi bokami odpowiednie boki czworokąta) pozwalają zauważyć, że
| | 1 | |
PEFGH = PABCD − 4· |
| ·PABCD |
| | 8 | |
co kończy dowód (należy go poprzeć rysunkiem, np. trójkąta ACD z odciętym trójkątem HGD i
podpisem:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PHGD = |
| PACD i PACD = |
| PABCD, a więc PHGD = |
| PABCD). |
| | 4 | | 2 | | 8 | |
16 cze 20:45
PW: Idę na emeryturę
16 cze 20:46
Eta:

16 cze 20:46
Eta:
I jak się wyżywisz z tej "emerytury" ?
16 cze 20:47
Eta:
No chyba,że będziesz pisać książki
16 cze 20:48
PW: Nic z tego. Tak strasznie grzebię się, bo ślepnę. Ta "emerytura" to po prostu delikatne
"spieprzaj, dziadu".
Zauważam ciekawą rzecz, której bym się nie spodziewał. Ponieważ słabo widzę nawet to co sam
napisałem na kartce, nastąpiło znaczne spowolnienie funkcji intelektualnych
16 cze 21:09
Mila:
Pozdrowienia

i
16 cze 21:10
16 cze 21:11
PW: Dzięki za dobre serca
16 cze 21:14
1: PW ty nauczyciel czy co

Kim jesteś
16 cze 22:03
Mila:
Tajemnica .
16 cze 22:07