parametr
Asmander: | | 1 | |
( sinx + |
| )(sinx +2k)=0 |
| | 2 | |
wyznacz wartości parametru dla których równanie ma cztery różne rozwiązania w przedziale <−π,π>
16 cze 13:57
J:
skoro pierwszy nawias ma dwa różne pierwiastki , to drugi musi mieć również dwa
| | 1 | | 1 | |
pierwiastki, ale różne od x= − |
| oraz x = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
to ma miejsce gdy: sinx + 2k = 0 ⇔ sinx = − 2k
| | 1 | | 1 | |
i − 1 , −2k < 1 i −2k ≠ |
| i −2k ≠ − |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 cze 14:05
Asmander: dzięki
16 cze 14:07
J:
| | 1 | |
nie tak ... : − 1 < −2k < 1 i −2k ≠ − |
| |
| | 2 | |
16 cze 14:07
Asmander: | | π | | 7π | |
x=− |
| + 2kπ v x= |
| 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
16 cze 14:09
J:
Ty masz w rozwiązaniu tylko podać wartość parametru k ...
musi on jednocześnie spełniać obydwa warunki z postu: 14:07
16 cze 14:11
16 cze 14:16
J:

zielona prosta y = −2k , może zająć dowolne położenie pmiędzy y = 1 i y = −1,
| | 1 | |
oprócz czerwonej : y = − |
| |
| | 2 | |
16 cze 14:18
J:
nie .... − 1 < −2k < 1 ⇔ 2 > k > − 2 , czyli: k ∊ (−2,−1/2) U (−1/2,2)
16 cze 14:20
Asmander: Czyli muszę wykluczyć te dwa pierwiastki
| −π | | 7π | | −5π | |
| i − |
| −2π = |
| |
| 6 | | 6 | | 6 | |
16 cze 14:22
ZKS:
Dla k = 0 mamy trzy rozwiązania.
16 cze 14:22
J:
upss ... Twoje rozwiązanie jest dobre
16 cze 14:23
J:
Racja
ZKS ... chyba zmęczenie ...

wyrzuć z rozwiązań k = 0
16 cze 14:24
Asmander: o źle przepisałem przykłąd powinno być
(cosx +2k) =0
16 cze 14:24
J:
Masz już zamęt... rozwiązanie: k ∊ (−1/2,0) U (0,1/2)
16 cze 14:25
16 cze 14:27
ZKS:

Ładnie pokazałeś z rysunkiem, a z niego wszystko idzie odczytać.
| | 1 | |
Z rysunku odczytujemy, że prosta y = −2k nie może być prostą y = 0 ∧ y = − |
| oraz |
| | 2 | |
musi należeć do przedziału −1 < −2k < 1.
16 cze 14:29
J:
.. tylko przeoczyłem y = 0
16 cze 14:31
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Zatem odpowiedź to k ∊ (− |
| ; |
| ) \ {− |
| ; 0} |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
16 cze 14:31