matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
Asmander:
π
cosx + cos(x−
)=0
4
16 cze 13:54
J:
wzór na sumę cosinusów
16 cze 13:55
ZKS:
π
cos(x) + cos(x −
) = 0
4
π
cos(x −
= −cos(x)
4
π
cos(x −
) = cos(π − x)
4
Podam jak takie równania się rozwiązuje. cos(α) = cos(β) α = β + k * 2π ∨ α = −β + k * 2π.
16 cze 14:02
Asmander:
x+x−
π
4
x−x
−π
4
π
π
2cos
*cos
= 2cos(x−
)cos
2
2
8
8
16 cze 14:02
Asmander:
√
2
π
cos(x−
)=0
2
8
16 cze 14:05
Asmander:
π
π
x −
=
+ kπ
8
2
5π
x=
+ kπ
8
16 cze 14:06