Wyznacz miejsce geometryczne punktów
andi: Bardzo proszę o pomoc przy tym zadaniu. Wyznacz miejesce geometryczne punktów, których
odległości od prostej x=1 są dwa razy większe od ich odległości od punktu F(−3,0).Nazwij
otrzymany zbiór.
16 cze 12:58
AS:
Szukany punkt A(−x,y)
Warunek: AB = 2*AF
AB = |−x + 1| , AF =
√(x + 3)2 + (y − 0)2
2*
√(x + 3)2 + (y − 0)2 = |−x + 1| stronami do kwadratu
4*[(x + 3)
2 + (y − 0)
2] = (−x + 1)
2
4*x
2 + 24*x + 36 + 4*y
2 = x
2 − 2*x + 1
4*y
2 = −3*x
2 − 26*x − 35
y = ±1/2*
√−3*x2 − 26*x − 35
Tyle wymyśliłem ale nie sprawdziłem czy warunek
zasadniczy jest spełniony
16 cze 14:10
henrys: | √29 | | 13 | |
Ty miejscem geometrycznym jest okrąg o promieniu |
| i środku (− |
| ,0) |
| 4 | | 4 | |
16 cze 14:30
henrys: a nie
16 cze 14:33