logarytm
5-latek: Przy jakiej podstawie logarytm liczby 8 rowna się 0,6
czyli logx8=0,6
to x0,6=8
to x3/5=8 i jak dalej ?
16 cze 11:58
Janek191:
( x35)53 = 853
x = (23)53 = 25 = 32
16 cze 12:03
5-latek: dziekuje CI ale możesz napisac dlaczego tak zrobiles ?
16 cze 12:06
5-latek: Tutaj pewnie nalezalo zlogarytmowac obie strony
16 cze 12:08
J:
po to,żeby pozbyć się wykładnika przy x
16 cze 12:11
Mila:
x=8
53 a to już wiesz .
16 cze 17:51
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Pozdrawiam .
tak wiem . Skanowalem ksiazke i dopiero jestem na forum .
dziekuje CI .
A możesz pokazac jak to zrobić logarytmem ?
16 cze 19:41
Mila:
log
2x=5
2
5=x
x=32
====
16 cze 20:28
5-latek: dziekuje CI bardzo

.
Dopiero teraz odpisuje. Byłem u brata zobaczyć co znim bo dzwonil ze jest chory
16 cze 23:41
Mila:
Dobranoc
17 cze 00:24