Pomoc w zadaniach geometria
Adrian3120: Witam mam problem od zawsze z geometria i chcialbym prosic o pomoc w rozwiaznaiu tych zadań z
góry dziekuje

1. Oblicz pole trójkąta, którego 2 boki mają dł. 20 i 16, a kąt między nimi ma miarę: a) 30°
b) 120°
2. W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 16cm, a ramię ma 10 cm. Oblicz: a) promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt, b) promień okręgu opisanego na tym trójkącie
3. Boki trójkąta mają długości 6, 8, 10. Oblicz pole tego trójkąta.
4. W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła
przeciwprostokątną na odcinki długości 4cm i 16cm. Oblicz długość tej wysokości oraz pole
trójkata.
16 cze 09:48
Janek191:
z.1 W takich przypadkach stosujemy wzór
P
Δ = 0,5 a*b*sin α
b)
| | √3 | |
PΔ = 0,5*20*16*sin 120o = 160*sin( 90 + 30)o = 160*cos 30o = 160* |
| = 80√3 |
| | 2 | |
16 cze 10:02
Janek191:

z.2
a)
Pole Δ
P
Δ = 0,5 a*h = 0,5*16*6 = 48
Obwód
L = 16 + 2*10 = 36
oraz
| | 2*PΔ | |
PΔ = 0,5 L*r ⇒ r = |
| |
| | L | |
| | 2*48 | | 16 | | 2 | |
r = |
| = |
| = 2 |
| |
| | 36 | | 6 | | 3 | |
=================
16 cze 10:10
Adrian3120: Czyli w zadaniu 1.a) bedzie tak:
PΔ=0,5*20*16*sin30 = 0,5*20*16*0,5(wyrazy podobne zkracamy)=20*16 =320
Dobrze zrobilem
16 cze 10:11
Janek191:
z.3
Jest to Δ prostokątny, bo 62 + 82 = 36 + 64 = 100 = 102
więc
a = 6 , b = 8 , c = 10
Pole Δ
P = 0,5 a*b = ...
16 cze 10:13
Janek191:
Źle

P
Δ = (0,5*20)*(16*0,5) = 10*8 = 80
16 cze 10:15
Adrian3120: kurcze juz myślałem że dobrze czyli nic sie nie skraca tylko bierze w nawiasy i później z tego
liczy

(Tam jest literowka skracamy* przepraszam za nią)
16 cze 10:18
Janek191:

z.4
c = 4 + 16 = 20
oraz
h
2 = 4*16 = 64
h =
√64 = 8
Pole Δ
P = 0,5 c*h = 0,5* 20*8 = 80
Odp. P = 80 cm
2, h = 8 cm
=======================
16 cze 10:20
Janek191:
0,5*20 = 10 0,5*16 = 8
Nawiasy nie są potrzebne − wstawiłem, by pokazać jak wymnożyć w prosty sposób.
16 cze 10:22
Adrian3120: Panie Janku bardzo dziekuję za pomoc, wkońcu znalazłem forum gdzie wszystko jest odpowiednio
wytłumaczone.

Dzieki panu będę miał 3 z matmy
16 cze 10:22
Janek191:
z.2 b)
Korzystamy z wzoru
więc
P = 48
czyli
| | 16*10*10 | | 1 600 | | 100 | | 1 | |
R = |
| = |
| = |
| = 33 |
| |
| | 48 | | 48 | | 3 | | 3 | |
==============
16 cze 10:28
Adrian3120: A jak wyliczyc jeszcze wysokosc zadanie 2
16 cze 10:43
5-latek: Narysuj rysunek i zobaczysz z e policzysz z twierdzenia Pitagorasa
16 cze 10:45
Adrian3120: No wlasnie z pitagorasa wychodzi mi √164 nie wiem jakim cudem , i nei wiem czy cos zle
podstawilem mozesz rozwiac ja sobie wtedy zobacze w czym byl blad
16 cze 10:49
Janek191:
Masz wyliczone z tw. Pitagorasa
h
2 = 10
2 − 8
2 = 100 − 64 = 36
h =
√36 = 6
16 cze 10:50
Adrian3120: Aha czyli jak zwykle pomylka we wzorze dziekuje
16 cze 10:51
Janek191:
h2 + 82 = 102 ⇒ h2 = 102 − 82 = ...
16 cze 10:51
5-latek:

h=
√102−82= licz
16 cze 10:52
Janek191:
@ 5 − latek
Co Ci się tak Δ pochylił ?
16 cze 10:55
5-latek: Czesc

Może to
π−wka sprawila
16 cze 11:18
Janek191:

cześć
16 cze 11:22