Rozwiązaniem równania
ślimak: | | 2 | |
Rozwiązaniem równania 3(x − 2)( x + |
| ) = 0 jest |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
1) x1 + −1 2) x1 = 4 3) x1 = −2,x2 = |
| 4) x1 = 2, x2 = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
16 cze 09:36
J:
a jak Ty sądzisz ?
16 cze 09:37
ślimak: c)
16 cze 09:38
J:
| | 2 | | 2 | | 4 | |
sprawdzamy: 3*(−2 −2)( |
| + |
| ) = 3*(−4)* |
| = − 16 ≠ 0 ... pudło  |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
16 cze 09:40
ślimak: czyli punkt 1 ? tak
16 cze 09:41
J:
| | 2 | | 1 | |
sprawdzamy: 3*(1−2)(−1+ |
| ) = 3*(−1)*(− |
| ) = 1 ≠ 0 ... pudło... |
| | 3 | | 3 | |
16 cze 09:45
ślimak: mam chyba dobrze rozwiązałem = 4,
16 cze 09:55
ślimak: czyli odp b
16 cze 09:55
J:
podstaw za x = 4 i sprawdź, czy lewa strona jest równa 0 ?
16 cze 09:57
16 cze 09:57
ślimak: wydaje mi sie ze tak ,albo skmoćiłem cos
16 cze 09:58
ślimak: to musze jeszcze raz policzyc dlaczego mi cos nie wychodzi
16 cze 09:59
J:
pokaż te swoje obliczenia
16 cze 10:00
J:
@Janek191 ... daj mu popracować samodzielnie ... niech zrozumie co robi i dlaczego
16 cze 10:01
5-latek: Witam Panow

A autor zadania to jest swinia . Nie dal podpunktu A) do odpowiedzi i teraz slimak musi się
meczyc
16 cze 10:09
J:
Cześć...
16 cze 10:18