Trójkat, problem z rozwiązaniem
M: Pole trójkata równobocznego opisanego na okręgu wnosi 27√3.Promien tego okręgu jest równy.
Zatrzymuje sie na obliczeniu a, gdzie wychodzi mi a2 = 108 i nie wiem co dalej.
Prosiłbym o pomoc, iż dziś mam sprawdzian o 12.
16 cze 09:00
J:
| | 1 | |
promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny , to |
| jego wysokości:
|
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | a√3 | | a√3 | |
r = |
| h = |
|
| = |
| |
| | 3 | | 3 | 2 | | 6 | |
16 cze 09:05
Janek191:
więc
a
2 = 108 = 36*3
a = 6
√3
więc wysokość Δ
| | √3 | | 6√3*√3 | |
h = a |
| = |
| = 9 |
| | 2 | | 2 | |
ale
h = 3 r = 9
dlatego
r = 3
====
16 cze 09:09
M: Ja zapisałem to w ten sposób
27√3=a2√3/4 ( obustronnie pomnozyłem przez 4)
108√3=a2√3/:√3
108=a2
16 cze 09:10
M: Ja zapisałem to w ten sposób
27√3=a2√3/4 ( obustronnie pomnozyłem przez 4)
108√3=a2√3/:√3
108=a2
16 cze 09:10
Janek191:
Ok

Trzeba było wyliczyć a =
√108
16 cze 09:11
M: Okej, dzięki już rozumiem
16 cze 09:13
Janek191:
Która klasa ?
16 cze 09:16
M: 2 technikum
16 cze 09:16
Janek191:
Przecież to materiał nauczania z gimnazjum
16 cze 09:18
M: Tego nie wiem, nie pamiętam dokładnie materiału z gimnazjum a planimetrie mam teraz.. Wiem tyle
że matma nie jest moją mocną stroną
16 cze 09:21
Janek191:
To widać
16 cze 09:21
M: Niby jest prosta, lecz nie umiem logicznie myśleć, tylko schematami. No cóż ale mature musze
jakoś zdać
16 cze 09:23