Planimetria
Doris: Poprawkowy problem!

Oblicz miarę kąta środkowego, gdy długość okręgu wynosi 15π, a promień tego okręgu ma 12.
To już trzecie zadanie, ale lepiej umieć niż nie umieć...
16 cze 00:04
Eta:
Myślę,że w zad. ma być
długość łuku= 15π
| α | | 15π | | 15π | | 5 | |
| = |
| = |
| = |
| ⇒ α= 225o |
| 360o | | 2πr | | 24π | | 8 | |
16 cze 00:26
Piotr:
no ! Balem sie pisac ale wydawalo mi sie to kompletnie bezsensu. Skoro promien okregu ma 12 to
jakim cudem dlugosc tego okregu moze wynosic 15π...
16 cze 00:31
Eta:
16 cze 00:32
Doris: Tak myślałam! Jesteście meega!
16 cze 00:34
Eta:
16 cze 00:51